Юридичні послуги

Способи узаконення самобуду в Україні. Узаконити самобуд у Києві: спрощена схема.

Будь-яке нерухоме майно в Україні повинно мати відповідні технічні документи та папери на володіння, без яких воно вважається самобудом. За законом, такі об’єкти розцінюються лише як будматеріали, і, наприклад, продати або подарувати такий будинок неможливо. Тут особливо важливо розуміти, що навіть право власності на землю, де знаходиться самобуд, не дає законної підстави користуватися такою нерухомістю. Власника такої нерухомості може бути оштрафовано або його можуть змусити на підставі рішення органів територіальної влади або судової постанови ліквідувати будівництво.

Щоб запобігти всіляким небажаним наслідкам, обов’язково необхідно узаконити самобуд, що без проблем допоможуть зробити юристи компанії «Еліонорум». Існує кілька процедур, які роблять реальним узаконення самобуду, проте сьогодні діє «будівельна амністія», яка суттєво спрощує узаконення самобуду, до того ж звільняє від сплати штрафних санкцій. Поширюється подібна система на:

  • садибні, дачні будинки;
  • Присадибні та господарські будівлі та споруди;
  • Громадські та с/г призначення будівлі І та ІІ категорії складності, які були збудовані з 5 серпня 1992 р. по 12 березня 2011 р.

Подібна спрощена система діє до кінця 2022 року.

Способи узаконення самобуду в Україні до кінця 2022 року.

Отже, в Україні узаконення самобуду може відбуватися трьома способами.

Перший: узаконити самобуд можна на підставі судового рішення.

Відповідно до ЗУ, на запит власника земельної ділянки орган територіальної судової влади може визнати за першим право власності на нерухомість, яка є на такій землі. Проте є один важливий нюанс: суд може узаконити самобуд лише після завершення зведення.

Так, судове рішення може вважатися одним із основних документів на право власності під час здійснення держреєстрації новоствореного нерухомого майна.

Другий: через місцеву адміністрацію. Цей спосіб узаконити самобуд є досить тривалим і складним, до того ж додатково доведеться заплатити адміністративний штраф за незаконне будівництво.

Щоб узаконити самобуд таким способом, слід надати:

  • заяву на ім’я голови територіальної адміністрації;
  • узгодження будівництва;
  • акт обстеження експлуатаційної комісії;
  • правовстановлюючий документ на об’єкт нерухомості, що розглядається;
  • документ на право власності чи володіння землею, де розташований самобуд.

Узаконення самобуду через місцеву адміністрацію часто займає більше року, і фінансова сторона такої операції може «запитати» 80% вартості об’єкта нерухомості.

Третій: узаконення самобуду за спрощеною системою (один із найпоширеніших варіантів поряд із судовим).

Специфіка даного способу описана на початку статті, і по суті, має на увазі найпростішу процедуру узаконення самовільних будівель. Для введення в експлуатацію зацікавленій особі необхідно подати до держархібудінспекції такі папери:

  • звіт про проведення техобстеження об’єкта з відповідним висновком;
  • копію документа на землю, де слід узаконити нерухомість;
  • дублікат техпаспорту БТІ;
  • заповнену декларацію про готовність об’єкта нерухомості до експлуатації.

Протягом місяця інспекція розглядає папери та виносить рішення про фіксацію декларації або про її повернення. Останнє можливе лише якщо документ оформлений із порушенням загальних вимог до процедури.

Узаконити самобуд у Києві: спрощена схема.

Поточна будівельна амністія, як згадувалося, діє до кінця 2022 року. Різниця з попередніми амністіями полягає в тому, що зараз органи державного контролю ретельно перевіряють відповідність будівництва будівельним вимогам, що узаконюється, а також контролюють документальне підтвердження дати будівництва.

Так, навіть спрощена схема є заплутаним і трудомістким процесом, не кажучи вже про інші зазначені способи. Спочатку неправильно підготовлені документи можуть суттєво віддалити досягнення мети, або геть-чисто перекреслити всі плани. Щоб узаконити самовільно зведений об’єкт нерухомості, необхідно звернутися до фахівців, оскільки вони є тими елементами механізму, які успішно завершать справу.

Правознавці компанії «Еліонорум» допоможуть абсолютно законно і в найкоротший термін здійснити узаконення самобуду, оскільки наші юристи мають великий досвід у подібних справах. При зверненні до нашої компанії команда фахівців надасть Вам кваліфіковану консультацію, допоможе прийняти правильне рішення і дійти поставленої мети на максимально комфортних умовах.

Rate this post