Міграційне право

Декілька помилок про прописку в Україні.

Незважаючи на те, що, згідно з українським законодавством, поняття «прописка» у нас у країні давно не існує, а на зміну їй прийшла реєстрація, багато хто, як і раніше, продовжує користуватись колишньою назвою. Справа тут не тільки у звичці, а й у тому, що на практиці між першим і другим варіантом відмінностей виявилося не так уже й багато. Крім того, досить часто люди мають досить туманне уявлення про те, якими можливостями реально має прописка в Україні – одні наділяють її такими функціями, яких вона не виконує і виконувати не може, інші навпаки не надають їй взагалі ніякого значення. Істина, як завжди, десь посередині. Отже, що сьогодні реєстраційний штамп у паспорті дає мешканцю нашої країни і які помилки про прописку в Україні є найбільш поширеними?

Помилка перша: прописка дасть право власності.

Багато хто помилково вважає, що прописка дає право стати власником того житла, в якому Ви прописані, але це не так. Штамп у паспорті не робить Вас «пайовиком», який зможе претендувати на певну частку цього майна. Прописка в Україні дає право проживати у квартирі та більше нічого. Щодо права володіння, то для цього є інші документи, які при появі у квартирі нового зареєстрованого мешканця не правляться та не переглядаються.

Звідси випливає ще один висновок. Ухвалювати рішення про продаж нерухомості може тільки господар квартири. Іншими словами, з юридичного погляду господар, укладаючи угоду про продаж, має повне право не радитись ні з ким із тих, хто проживає у квартирі.

Помилка друга: прописка потрібна при працевлаштуванні.

Деякі роботодавці справді можу мотивувати свою відмову «неправильною» пропискою. Наприклад, Ви влаштовуєтеся на роботу в столиці, але прописки у Києві у Вас немає, отже, роботодавець йде на певний ризик, приймаючи Вас на роботу, адже він допускає Вас до матеріальних цінностей в офісі. Проте прямих юридичних вказівок на те, що відсутність прописки у Києві стане непереборною перешкодою при пошуку роботи у столиці просто немає.

Помилка третя: відсутність прописки ніяк не вплине на можливості громадянина.

У законодавстві немає прямих вказівок те що, що прописка якось впливає наявність тих чи інших прав в людини. Разом з тим, є низка обставин, які опосередковано роблять наявність прописки очевидною перевагою. Так, наприклад, без прописки у Києві Вам буде складно скористатися послугами столичних поліклінік, взяти кредит у банку, відкрити власне підприємство або поставити свій автомобіль на облік. Таким чином, наявність прописки значно спростить Вам життя в столиці.

Якщо Ви бажаєте дізнатися більше про функції та можливості офіційної реєстрації в Україні, а також про те, як отримати її в найкоротший термін, Ви можете звернутися до консалтингової компанії «Еліонорум».

Спеціалісти «Еліонорум» нададуть Вам професійні консультації щодо будь-якого аспекту житлового права, а також допоможуть Вам оформити прописку в Україні за мінімальний термін. Ми працюємо не лише з українськими громадянами, а й із резидентами інших держав.

Rate this post