Робота\Навчання за кордоном

Навчання в Греції: «лайфхаки» та приємні бонуси

Греція є європейською країною з найбільш лояльними законами щодо іноземних студентів. У цій країні іноземець може вступити на навчання навіть без мовного сертифікату, заплативши лише за перший мовний рік від 500 до 700 євро, та й то не в усіх містах. В обов’язковому порядку доведеться витратитися лише на візу, яка коштує 80 євро, і покласти на банківський рахунок 4800 євро, щоб підтвердити власну платоспроможність. Ось, власне, й усі витрати.

Навчання в Греції: «лайфхаки» та приємні бонуси - Gram-News.com.ua

Крім дуже простого алгоритму вступу Греція пропонує іноземним студентам низку бонусів у вигляді фінансової допомоги та пільг. Про види цих пільг та способи їх отримання ми й поговоримо.

Як зазначалося, освітній процес у Греції абсолютно безкоштовний. Студент не сплачує ні за відвідування лекцій, ні за амортизацію підручників, ні за користування бібліотекою. Іноземний студент також не платить за медичну страховку, яка іншим категоріям населення коштує 130 євро щорічно. Студент просто щороку продовжує її в деканаті. Крім того, на підставі цієї страховки можна оформити тимчасову посвідку на проживання.

Іноземний студент також може отримати право на безкоштовне харчування. Для цього, щоправда, доведеться написати заяву до деканату, додавши до неї довідку про доходи сім’ї.

З гуртожитками справи складніші – їх хронічно не вистачає. Заяву на гуртожиток також треба подавати до деканату, доклавши до нього довідку про сімейні доходи, проте на практиці такий сценарій працює дуже погано. Є більш дієвий спосіб: впоратися про наявність вільних місць безпосередньо у гуртожитках, і якщо такі знайдуться, подати заяву безпосередньо туди. У цьому випадку, щоправда, заявнику доведеться доводити ще й те, що він студент, проте це дозволить отримати кімнату практично одразу.

Також можна спробувати подати заявку на отримання гранту, проте шанси на успіх у студента молодших курсів, відверто кажучи, невеликі. Гранти – це, як правило, прерогатива тих, хто вже вступає до магістратури.

Студенти в Греції також користуються пільгами у транспорті, сплачуючи лише половину вартості проїзду. Для оформлення достатньо отримати студентське посвідчення та купити по ньому проїзний документ. Також дуже часто спеціальні пропозиції для студентів роблять кінотеатри та магазини, але це, зрозуміло, приватна ініціатива.

Rate this post