Міграційне правоРобота\Навчання за кордоном

Чи повинен студент отримувати у Німеччині робочу візу

Поєднання роботи та навчання в університеті – практика досить поширена, причому не лише в нашій країні. Європейське студентство активно працевлаштовується ще до отримання документа про вищу освіту, а міграційне законодавство Старого Світу дозволяє офіційно працювати іноземним студентам, якщо ті оформлять візу відповідного типу в консульстві. Поговоримо про те, що потрібно зробити студенту з України, аби влаштуватися на роботу у Німеччині, не порушивши при цьому місцевих законів.

Чи повинен студент отримувати у Німеччині робочу візу - gram-news.com.ua

Якщо студент планує працювати не довше трьох місяців, робочу візу оформляти не потрібно – достатньо буде шенгенської. Для цього претенденту необхідно подати заяву в консульстві, розташованому в країні його громадянства. У цьому випадку – в Україні.

Слід зазначити, що з 1 серпня поточного року у Німеччині діє нове правило, відповідно до якого будь-який іноземний студент має право пройти піврічну практику. Для цього також потрібно буде оформити візу у себе на батьківщині. Також робочу візу не доведеться оформлювати тим, хто планує навчатися на стипендію Єврокомісії або брати участь у міжнародних програмах обміну студентами.

Якщо говорити про робочу візу (дозвіл на роботу), то він оформляється на основі вже існуючого трудового договору з роботодавцем – договір прикладається до загального пакету документів, який також подається на батьківщині. Консульство передає ці папери Німеччині, де, власне, і оформляється необхідний документ після низки належних перевірок. Рішення про видачу дозволу працювати приймає або Агентство праці, або Відомство у справах іноземців, та був іноземець виходячи з документа оформляє собі дозвіл перебування.

Існує думка, що працювати на території Німеччини без отримання додаткових дозволів дозволяє так звана картка поляка, однак це не так: відповідно до німецького міграційного законодавства, власники картки оформлюють дозвіл на загальних з іншими іноземцями підставах. У цьому відношенні винятком є лише власники дозволу на безстрокове перебування на території ЄС – вони мають право одразу запросити робочу візу без надання додаткових документів.

І останнє. Слід пам’ятати, що новий формат відносин між Україною та ЄС не передбачає можливості офіційно працювати в Євросоюзі без оформлення робочої візи – правила для трудових мігрантів залишилися незмінними.

Rate this post