Міграційне право

Реєстрація іноземців в Україні.

В основі міграційної політики кожної держави лежить контроль та облік іноземних громадян, які перебувають на території країни. Україна у цьому плані не виняток. По-перше, будь-який іноземний громадянин, який прибуває до нашої держави, обмежений у термінах. Він може бути в Україні або дев’яносто днів у півріччі, або ще менше, якщо прибув з держави, з якою офіційний Київ встановив візовий режим. По-друге, приїжджий повинен повідомити місце свого передбачуваного перебування. Спочатку тимчасова реєстрація іноземця в Україні відбувається безпосередньо при в’їзді – заповнюючи міграційну карту, він вказує кінцевий пункт свого прямування, а також називає сторону, що приймає.

У межах терміну перебування, встановленого міграційними законами, додаткова реєстрація іноземних громадян України не проводиться. За великим рахунком, ні на Прикордонній службі, ні на ДМС не перевіряють достовірність інформації, внесеної в міграційну карту. Головне для обох відомств – простежити, щоб приїжджий залишив територію країни вчасно та вжити відповідних заходів, якщо цього не станеться.

Реєстрація іноземця (Україна) при продовженні терміну перебування.

Часом обставини змушують іноземця затриматись у країні. У таких випадках передбачено тимчасову реєстрацію іноземців в Україні, яку здійснює Державна міграційна служба. Зрозуміло, причина затримки має бути поважною. Достатньою основою вважається:

  • догляд за хворим, хворобу чи пологи, подання заяв про дозвіл на імміграцію чи оформлення українського громадянства;
  • для тих, хто подорожує Україною на підставі транзитної візи – поломка транспортного засобу, стихійне лихо чи серйозні проблеми зі здоров’ям;
  • неможливість з поважної причини вчасно оформити постійний або тимчасовий дозвіл на проживання.

В усіх інших ситуаціях у продовженні терміну перебування, швидше за все, буде відмовлено.

Реєстрація іноземців у Києві: процедура та документи.

Все починається з подання заяви, яку складає іноземець і відносить до найближчого відділення міграційної служби. Це необхідно зробити не пізніше ніж за три дні до закінчення законних термінів перебування, але й не раніше ніж за десять. Таким чином, закон на подання повідомлення відводить тиждень. Міграційне законодавство передбачає два види заяв – для фізичних осіб та юридичних.

Якщо іноземця приймає фізичну особу, до заяви необхідно додати такі документи:

  • паспорт іноземця та ксерокопії сторінок, що містять персональну інформацію, а також паспортний документ приймаючої сторони;
  • нотаріальний переклад сторінок, згаданих у попередньому пункті;
  • копію постійного чи тимчасового посвідки на проживання (якщо вона є);
  • довідки, здатні підтвердити грошове забезпечення іноземця протягом передбачуваного часу затримки (витяг за банківським рахунком, свідоцтво про взяття на утримання тощо);
  • документ, що підтверджує наявність приміщення, де зможе проживати іноземець;
  • квитанцію про оплату державного мита;
  • чотири фотокартки встановленого розміру.

Якщо приймаюча особа – юридична, до переліку додадуться такі документи:

  • витяг з Єдиного реєстру;
  • копія наказу чи розпорядження про призначення особи, відповідальної за проведення реєстрації іноземного гостя.

В обох ситуаціях також надаються документи, які б підтверджували необхідність затриматися в Україні.
Реєстрація іноземних громадян у Києві, відповідно до регламенту, здійснюється протягом трьох робочих днів. Водночас, якщо виникне потреба провести додаткові перевірки, цей термін можуть продовжити до десяти днів або навіть двох тижнів – тут все залежатиме від позиції співробітника міграційної служби.

Реєстрація іноземців (Київ): допомога спеціаліста.

На перший погляд, реєстрація іноземця – досить проста процедура, проте не варто забувати, що без належного досвіду роботи у сфері міграційного права гарантувати позитивний результат ситуації досить складно. Будь-якого дрібного недоліку буває цілком достатньо для того, щоб інспектор ДМС повернув документи на законних підставах. Якщо ж зважити на те, що на реєстрацію відводиться всього тиждень, часу на повторну спробу може і не залишитися.

У свою чергу, професійний правознавець грамотно підготує необхідну документацію, надасть консультації з усіх актуальних для клієнта питань, а також оцінить реальні шанси іноземця на продовження терміну перебування та запропонує можливі рецепти виходу із ситуації.

Rate this post