Світ

Нагірний Карабах: історичний та сучасний огляд

Нагірний Карабах, регіон на Південному Кавказі, вже більше століття є центром суперечок між Вірменією та Азербайджаном. Назва «Нагірний Карабах» перекладається як «Гірський Карабах», що відрізняє його від рівнинної території «Нижнього Карабаху».

Історична довідка:

Історично і Вірменія, і Азербайджан висували претензії на регіон, причому кожна нація розглядала його як невід’ємну частину своїх територій. Назва Карабах походить від азербайджанських слів «гара» (чорний) і «бах» (сад). Термін «Нагірний Карабах» з’явився на початку 1800-х років. У той час як Азербайджан розглядає весь регіон як єдине ціле під назвою «Карабах», у вірменських оповіданнях відмінність між гірською та рівнинною частинами регіону є більш виразною.

Коріння конфлікту можна простежити до розпаду Російської імперії в 1917 році. Після розпаду імперії виникла Республіка Північний Азербайджан, яка претендувала на Карабах. Вірменія також відстоювала свої права на регіон, що призвело до протистоянь, які тривають донині.

Радянська епоха і після неї:

За радянських часів Нагірний Карабах був визначений як автономна область під контролем Азербайджану. Напруженість спалахнула наприкінці 1980-х років, коли парламент Вірменії оголосив про включення регіону до складу Вірменської РСР, проти чого рішуче виступив Баку, столиця Азербайджану.

Початок 1990-х став свідком повномасштабної війни в регіоні, кульмінацією якої стала мирна угода, яка перетворила частини Кавказу в невизнану республіку. Хоча де-факто ці території контролюються Вірменією, де-юре вони є частиною Азербайджану. Відтоді конфлікт називають «замороженим», але спорадичні сутички продовжують спалахувати.

Останні події:


У вересні 2023 року Азербайджан оголосив про початок «локальної антитерористичної операції» в Карабасі. Метою цих операцій, як заявив Азербайджан, є відновлення конституційного порядку, припинення широкомасштабних провокацій, роззброєння та вигнання ЗС Вірменії зі своїх територій, нейтралізація військової інфраструктури та забезпечення безпеки мирного населення Азербайджану.

Вірменія, натомість, спростувала заяви про присутність своїх збройних сил у Нагірному Карабасі. Місцеві вірменські ЗМІ повідомили, що російські «миротворці» втекли з Карабаху і не будуть захищати Вірменію.

Позиція України:

Офіційна позиція України, схвалена на рівні ООН, не визнає незалежності Карабаху та виступає проти окупації Вірменією територій Азербайджану. У 2016 році Міністерство закордонних справ України прямо заявило про свою відданість «повазі суверенітету та територіальної цілісності Азербайджанської Республіки».

5/5 - (1 vote)