Робота\Навчання за кордоном

Де в Європі можна працювати без віз

Введення безвізового режиму нехай і опосередковано, але стимулює зростання кількості трудових мігрантів з України на території Європи. Поїздка до Європи без оформлення візових документів дає українцям можливість знайти роботу безпосередньо на місці та укласти трудовий контракт. Іншими словами, підготувати ґрунт для повторного приїзду, але вже за трудовою візою – на правах сезонного чи постійного працівника. Понад те, Польща вже заявила, що оформлення візи від українців, які планують працювати на території республіки, не потрібне. Варшава зацікавлена у збільшенні кількості працівників – це стало причиною лібералізації трудового законодавства. Втім, є й певні ризики.

Де в Європі можна працювати без віз - gram-news.com.ua

Можливість для українців в’їжджати до шенгенської зони без візових документів зумовила право влаштовуватися на роботу на території Польщі без оформлення дозволу на роботу чи посвідки на проживання – така специфіка польського трудового законодавства. Якщо раніше заважала наявність шенгенської візи, то тепер бюрократична перешкода зникла. Водночас, без оформлення документів українці можуть працювати у Польщі лише протягом 90 днів за одне півріччя – саме такий термін перебування передбачений безвізовим режимом. Таким чином, послаблення актуальне лише для Польщі та лише для сезонних робіт. Якщо ж працівник планує залишитись у Польщі, його роботодавець має скласти письмову заяву про намір працевлаштувати громадянина України та подати документ до регіонального управління праці. Крім того, передбачається, що на початку 2018 року почнуть працювати поправки до трудового законодавства, які дозволять іноземцям оформлятися на сезонних роботах за спрощеною схемою та працювати протягом восьми місяців. Як це, однак, співвідноситиметься із загальноєвропейським законодавством, поки що не відомо.

Всім іншим категоріям українців (зокрема тим, хто планує працювати в Польщі на постійній основі), як і раніше, потрібно буде оформляти «карту побуту» – місцевий варіант посвідки на проживання, що підтверджує статус іноземця в Польській Республіці.

Втім, має цей процес і зворотний бік. За даними опитувань, вже сьогодні приблизно третина українців готова назавжди залишити батьківщину. Це стосується й кваліфікованих кадрів, які не знайшли професійного застосування в Україні. Таким чином, євроінтеграційні устремління України легко можуть обернутися суттєвими втратами потенційних працівників та призвести до дефіциту на національному ринку праці.

Rate this post