COVID-19Технології \ IT

Маск проти Цукерберга: протилежні погляди на закриття Америки

Технологічні гіганти Силіконової долини – одні з небагатьох переможців світової пандемії. Їхні ціни на акції тримаються або навіть зростають, інвестори тримають парі, що вони вийдуть із кризи ще сильніше.

Але Covid-19 також пролив світло на двох технічних магнатів із радикально різним ставленням до боротьби за вірус: Ілон Маск та Марк Цукерберг.

Контраст був помічений у тому, як двоє чоловіків ставилися до того, що зазвичай є тверезим, можливо навіть сонним, середовищем телефонної конференції аналітиків після їх останніх фінансових результатів.

Протягом останніх кількох тижнів засновник Тесли цвіркнув дедалі стриманіше.

Спочатку він висловив скептицизм щодо загрози з боку коронавірусу. Потім він засудив те, що він вважав надмірними заходами боротьби з ним.

Закриття у Каліфорнії означало закриття його основного виробничого заводу у Фремонті, і містер Маск хоче, щоб він знову відкрився.

“Браво, Техас!”, – написав він учора в Твіттері, посилаючись на звіт про обмеження штатів.

Потім з’явилася велика заява великими літерами: БЕЗКОШТОВНА АМЕРИКА ЗАРАЗ.

Але це було під час дзвінка аналітиків, після результатів, які принесли несподіваний прибуток протягом першого кварталу, що його гнів загострився.

У своїй вступній заяві Маск не згадав про вірус. Але у відповідь на запитання він протестував проти наказу мешканців Каліфорнії залишатися вдома:

«Сказати, що вони не можуть покинути свій будинок і будуть заарештовані, якщо вони це зроблять, це є фашизм. Це не є демократичним. Це не воля. Поверніть людям свою чортову волю».

Якогось моменту його висловлювання стали ще більш екстремальними.

Він сказав, що розширення політики надання ізоляції «примусово ув’язнює людей у їхніх будинках проти всіх їхніх конституційних прав».

Він додав: «Руйнувати свободи людей жахливими та неправильними способами – це не те, за чим люди приїхали до Америки або побудували цю країну».

Потім він використав сильну лайку – яку можна з упевненістю сказати, яку я ніколи не чув на публічних телефонних конференціях, – перш ніж продовжити: «Вибачте. Але неподобство – це неподобство».

У відповідь було чимало обурення. Не від аналітиків, які продовжували запитувати про валовий прибуток і розгортання програми, а від спостерігачів у Twitter.

Деякі вказали, що магнат Тесла виявився далеко не передбаченим у своєму аналізі загрози з боку вірусу.

19 березня він зазначив, що нових випадків захворювання в Китаї не було, і додав: «З огляду на поточні тенденції, можливо, до кінця квітня нові випадки в США також наблизяться до нуля».

На сьогоднішній день у Сполучених Штатах зареєстровано понад мільйон випадків коронавірусу та близько 60 000 випадків смерті.

Протилежний погляд

Тим часом засновник Facebook говорив про останні результати своєї компанії, яка побачила падіння прибутку, але зуміла порадувати інвесторів, незважаючи на попередження про те, що бізнес «переживає період безпрецедентної невизначеності».

Мова Марка Цукерберга на його телефонній конференції з аналітиками була не такою яскравою, як Елон Маск.

Але він був досить відвертий у просуванні протилежного погляду, ніж у магната Тесла. За його словами, прагнення повернутися до нормального життя було дуже поганою ідеєю як для охорони здоров’я, так і для економіки.

«Незважаючи на величезні соціальні витрати, викликані чинними обмеженнями на ізоляції, я турбуюся про те, що надто швидке відкриття певних місць до того, як рівень зараження буде знижений до мінімального рівня, майже гарантує майбутні спалахи та погіршить довгострокові медичні та економічні результати. “

Тепер можна сказати, що Марку Цукербергу легше зайняти таку позицію – його співробітники можуть непогано справлятися з тим, щоб Facebook цокав з дому, тоді як співробітники Tesla не будуватимуть машини на своїх задніх дворах.

Хоча соціальна мережа може бути стурбована падінням реклами, вона набагато краща, ніж старі медіа-компанії, витримує спад. Це відбивається на ціні її акцій, яка лише трохи знизилася з лютого.

Майте на увазі акції Тесла продовжують кидати виклик гравітації. Ви можете подумати, що через те, що головний завод закритий, низька ціна на нафту робить електромобілі менш привабливими, а виконавчий директор, мабуть, нездатний до самоконтролю, інвестори прямують у гори.

Але ні, акції вже відновилися поблизу історичного максимуму і мають піднятися вище за останні результати.

Тесла, яка продала 367 500 автомобілів у 2019 році, зараз оцінюється ринком у $150 млрд. Це майже вчетверо більше, ніж гігантський американський виробник GM, який продав близько 7,7 мільйонів автомобілів минулого року.

Все це означає, що Ілон Маск може отримати величезну виплату. Він сподівається, що досягне цілей, встановлених його правлінням, для підвищення вартості компанії, що дасть можливість отримати прибуток у розмірі близько 740 мільйонів доларів на опціонах на акції.

Rate this post